El 70% de les morts per sobredosi es produeix al mateix domicili

31 d’agost commemoració del  Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi, El 70% de les morts per sobredosi es produeix al mateix domicili

Una informació adequada i actuar amb celeritat esdevé fonamental per prevenir morts per sobredosi

  • El 70% de les morts per sobredosi de substàncies a Catalunya es produeix al mateix domicili
  • Posar la persona en posició lateral i trucar al 112 pot evitar la mort d’una persona per sobredosi
  • Catalunya és pionera en polítiques de reducció de danys i de prevenció de les sobredosis en persones que s’injecten drogues

El Departament de Salut –a través de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya– se sumaa la commemoració del Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi (International Overdose Awareness Day), que se celebra cada 31 d’agost per conscienciar a la ciutadania de l’impacte mortal que tenen les sobredosis per drogues, per informar els agents clau sobre com actuar per prevenir-les, així com per recordar aquelles persones que han perdut la vida.

L’any 2021 es van produir a Catalunya 159 morts per reacció aguda a substàncies psicoactives (RASUPSI), segons les dades de la Subdirecció General d’Addiccions. Aquesta xifra és la més baixa des de 2017, any en què es va iniciar el registre d’aquest indicador i van ser 200 les persones mortes per sobredosi i confirmen la tendència descendent iniciada l’any 2020 amb 182 morts per RASUPSI, un 19% menys que l’any anterior.

El 70% d’aquestes morts es va produir al mateix domicili i això fa més rellevant l’educació en la prevenció i l’atenció per a les persones que conviuen amb una persona que consumeix drogues. Perquè una bona informació per saber què cal fer davant una sobredosi pot evitar una mort.

Les dades de morts per sobredosi indiquen que principalment són homes amb una mitjana d’edat de 44 anys. En la majoria dels casos, les persones havien consumit diverses substàncies a la vegada, entre les quals hi ha la cocaïna, els opioides, els hipnosedants i l’alcohol com les més freqüents.

La commemoració d’aquest Dia Internacional brinda una oportunitat per conèixer els riscos (ús combinat de substàncies, com per exemple alcohol i hipnosedants) i els símptomes de la sobredosi (estat d’inconsciència, insuficiència respiratòria, cianosi), per saber com actuar davant d’aquesta situació. Procedir amb la major celeritat possible posant la persona en posició lateral i trucant al 112 pot ser determinant per evitar la mort per sobredosi. La commemoració d’aquest Dia constitueix també una oportunitat per reduir l’estigma que envolta les persones que usen drogues.

Lee esta entrada relacionada,  Golpes de calor: síntomas y qué se puede hacer para evitarlos

Sales de consum supervisat per prevenir la sobredosi a Catalunya

Catalunya és pionera en polítiques de reducció de danys i de prevenció de les sobredosis en persones que s’injecten drogues. Des de l’any 2009, la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques coordina el Programa de Prevenció de la Sobredosi, implementat als centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS), serveis de reducció de danys, sales de consum supervisat de drogues i comunitats terapèutiques.

Actualment, Catalunya disposa de 15 sales de consum supervisat que atenen cada any prop de 2.500 persones amb més de 100.000 consums. Cal destacar que cap de les sobredosis que es produeixenen aquests espais acaba en mort, és a dir que la mort per sobredosi és evitable si s’actua a temps.

El Programa de Prevenció de la Sobredosi de Catalunya és un referent en l’àmbit europeu i estatal; el ‘Plan Nacional sobre Drogas’el reconeix com a prioritari i l’inclou dins l’‘Estrategia Nacional sobre Drogas’del Ministeri de Sanitat. Les actuacions del programa compten, també, amb l’aval d’organismes i institucions internacionals com l’Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies (EMCDDA), que reconeix l’eficàcia dels programes de formació en l’ús de naloxona com a estratègia clau per reduir les morts per sobredosis per opioides, juntament amb les sales de consum supervisat i els programes de tractament amb agonistes opioides.

En el cas dels opioides, l’administració de naloxona com a antídot per combatre les sobredosis i la formació entre les persones usuàries en l’ús d’aquest fàrmac són decisius per evitar les morts per sobredosi. Des dels inicis del programa (2009) fins a l’any 2022, a Catalunya s’han format 14.551 persones com a agents actius per a la identificació i atenció de la sobredosi amb naloxona i s’han repartit un total de 15.914 vials.

Accedeix aquí als materials de reducció de danys per a persones consumidores.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

¿Necesitas ayuda?